Mimarlar Derneği 1927 Cumhuriyet döneminde kurulan ilk bağımsız meslek birliğidir. Cumhuriyet’in ilanından dört yıl sonra kurulmuş olan Dernek bu anlamda Türkiye’de mimarlık mesleğinin örgütlenmesini ve mimarlık kültürünün oluşmasını hedefleyen ilk girişimleri ve çalışmaları temsil eden, yaklaşık yüz yıllık bir meslek kurumudur.
Derneğin kuruluşu Cumhuriyet ile paralel bir gelişim süreci göstermiştir. Mimarların kendi bağımsız örgütlerini kurma çalışmaları Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, yeni başkent Ankara’nın ve ülkenin kentlerinin imar edilmesi süreçleri içinde etkin görev alabilmek amacıyla başlamıştır. Bu kapsamda, 18 Şubat 1927’de Ankara’da Bedri Tümay’ın başkanlığında “Türk Mimarlar Cemiyeti”, 9 Mart 1927’de “İstanbul’da Güzel Sanatlar Birliği Mimari Şubesi” birbirlerinden tamamen habersiz biçimde, yirmi gün ara ile kurulmuştur. Bir süre bağımsız olarak çalışmalarını sürdüren bu iki örgüt, 1934 yılında Ankara’da “Türk Mimarlar Cemiyeti” adı altında bir araya gelmiştir. Cemiyet, 5 Ocak 1936’da “Güzel Sanatlar Birliği Mimari Şubesi” ve “Türk Mimarlar Cemiyeti İstanbul Şubesi” olarak iki ayrı kongreyi aynı tarihte düzenlemiştir.
Güzel Sanatlar Birliği Mimari Şubesi, hem dört şubesi olan birliğin altında yer alan bir şube olarak hem de üye sayısı çok az diğer iki şubenin heykel ve tezyin konuları üzerine yeterince faaliyet gösterememesi nedeniyle istediği çalışmaları yapamaz hale gelmiştir. Üyeleri zaten okul arkadaşları olan Türk Mimarlar Cemiyeti ile temasa geçerek birlikte toplantılar yapmaya başlamışlar, bu toplantılara İzmir’den de temsilciler katılmıştır. Böylece Güzel Sanatlar Birliği Mimari Şubesi, Ankara merkez olmak üzere çok şubeli bir mimarlık birliği yapısına dönüşmüştür.
Bu dönüşümle birlikte 1939 yılında “Türk Yüksek Mimarlar Birliği” adını kullanmaya başlayan örgüt, Güzel Sanatlar Akademisi’nden ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden yetişen yeni mimarların katılımıyla üye sayısını 1940’lı yıllardan itibaren düzenli olarak arttırmış, dönemin mimarlık çevresinin başat unsurlarından biri halini almıştır. Birlik’in pekçok faaliyet gerçekleştirmesi ve aynı zamanda mimarlık mesleğinin Türkiye çapında artan etkinlik alanı, Birlik’in ülke çapında şubeler açmasına yol açmıştır. 1947-1961 arası etkin olan İzmir Şubesi, bu şubelerin en uzun ömürlü olanlarından biridir. Birlik’in bu dönemde, İstanbul ve İzmir dışında, Bursa, Adana, Zonguldak ve Doğu Bölgesi’nde (Diyarbekir) şubeleri ve temsilcilikleri vardır. Bu dönemde ayrıca, uluslararası mimarlık meslek ortamında Türkiye’yi temsil etmiş olan Birlik, 1949 yılında “Uluslararası Mimarlar Birliği”ne (International Union of Architects-UIA) üye olmuştur.
Birlik’in öncelikli hedeflerinden biri Odalar Kanunu’nun çıkarılması ve mühendis-mimar örgütlülüğü şemsiyesi altında bir Mimarlar Odası'nın kurulması olmuştur. 25 yıl boyunca sürdürülen çabalar, 1954 yılında 6235 sayılı “Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu”nun TBMM’de kabul edilmesiyle sonuca ulaşmıştır. Türk Yüksek Mimarlar Birliği; TMMOB ve Mimarlar Odası’nın kuruluş sürecinde gerekli her türlü organizasyonun yapılmasından, kadroların teminine, maddi kaynak sorunun aşılmasından, mekân ihtiyacının giderilmesine kadar çok çeşitli konuların tümüne büyük destek vermiştir.
Oda’nın mimarların meslek örgütü olarak pekişmesi, güçlenmesi ve etkin hale gelmesi sonrası Birlik, kendi konumunu yeniden değerlendirmiş, bu anlamda mimarlık pratiği ve mesleğini ilgilendiren çalışmaları Oda’ya bırakarak kültürel ve sosyal alanda faaliyet gösteren bir meslek örgütü olarak çalışmalarına devam etmiştir. Bu çerçevede 1950’li ve 60’lı yıllarda Birlik tarafından çok sayıda etkinlik düzenlenmiştir. Bunlar arasında “Güzel Sanatlar Balosu”, akılda kalan prestijli etkinliklerden biri olarak Dernek adına önemli bir görünürlük ve kaynak sağlamıştır. Bu balolar için hazırlanan Balo Gazeteleri’nde mizahi bir üslup içinde dönem hakkında bilgilendirmeler paylaşılmıştır. Bu etkinliklerden elde edilen birikim sayesinde 1959 yılında Konur Sokak no. 4 adresinde bulunan iki katlı müstakil bir ev satın alınmış ve Birlik’in kendisine ait genel merkezi ve lokali olarak 1960 yılından itibaren kullanılmaya başlanmıştır.
Birlik bu dönem içinde dönemin güncel mimarlık ortamını temsil eden Mimarlık Dergisi’ni yayınlamıştır. 1941-1953 yılları arasında yayınlanan ve proje tanıtımlarının yanı sıra mimarlık tarihi, güzel sanatlar, şehircilik, mühendislik ve mevzuat konularını kapsayan içerikleriyle dergi dönemin mimarlık ortamını yansıtan önemli bir bilgi kaynağıdır.
Birlik, zaman içinde yetki, ekonomik güç ve yönetim kadrolarının büyük bir bölümünü Mimarlar Odası’na aktarmış, bu yıllarda faaliyet yapamaz hale gelmiş olan şubelerin aldığı fesih kararlarını uygulamaya koyarak İzmir Şubesi’ni 1961 yılında, İstanbul Şubesi’ni 1965 yılında, kapatmıştır. Çalışmalarına Ankara merkezli ve şubesiz biçimde devam etme kararı almış, aynı yıl ismini “Türk Mimarlar Derneği” olarak değiştirmiştir.
Konur sokak no. 4 adresinde bulunan Dernek binasının, Oda’nın ve Derneğin değişen ve çeşitlenen ihtiyaçlarını karşılamak adına yetersiz kalmasıyla yeni bir bina ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda, mevcut konut yapısı yerine daha büyük bir merkez binası projelendirilmiştir. Yeni bina Mimarlar Odası tarafından, kullanım ve mülkiyetinin bir kısmı Oda’ya ait olmak üzere, kat karşılığı yöntemiyle yapılarak 1970 yılında kullanıma açılmıştır. Bu ortak bina kullanımı döneminde, Dernek yönetimleri, Mimarlar Odası’nın öncülüğünü yaptığı toplumcu söylemi desteklemiş ve bağımsız etkinlikler düzenlemekten ziyade Oda’yla bütünleşik hareket etmiştir.
1973 yılında Derneğin adı, “Mimarlar Derneği” olarak değiştirilmiştir. 1982 yılında bağımsız örgüt kimliğine geri dönmeyi hedefleyen Dernek 1983 yılında, Konur Sokak no. 4 adresinden ayrılmış, yeniden düzenlemeye başladığı mesleki, sosyal ve kültürel faaliyetlerini müstakil genel merkez binalarında/mekanlarında yürütmüştür. Mimarlık kültürünün oluşturulmasında etkin bir meslek örgütüne doğru evrilen Dernek, bu sürede genç kuşak mimarların artan ilgisiyle birlikte yeni mekanlara geçerek, etkinliklerini Ankara’nın çeşitli semtlerindeki adreslerde sürdürmüştür. 1986’da Kuleli Sokak’a ve 1991 yılında Turan Emeksiz Caddesi’ndeki Park Sitesi’ne taşınılmıştır. Bu dönem aynı zamanda Dernek’in sürdüğü mesleki etkinlikler ve örgütlülük çalışmalarının yanı sıra Ankara’nın önde gelen caz kulüplerinden biri olarak da görünürlük kazandığı bir zaman dilimi olmuştur. 1996 yılında Mebusevleri semtindeki Ergin Sokak’ta bulunan bahçeli bir villaya taşınarak etkinliklerine devam etmiştir. 1998 yılında, yeni binyıla girerken mimarlık mesleğinin durumunu değerlendirmek üzere New York merkezli ANY grubunun öncülüğünde düzenlenen etkinliklerin “zaman” konulu sekizincisini Ankara’da gerçekleştirmiştir. Tepe İnşaat Sanayi A.Ş.’nin desteğiyle Mimarlar Derneği 1927’nin ev sahipliğinde düzenlenen bu etkinlik, dönemin uluslararası mimarlık ortamının önde gelen isimlerini Türk mimar ve akademisyenlerle bir araya getirmiştir. Konferans, konferansın ana tartışma konularını destekleyen sergiler ve konferans metinleri içeren konferans kitabıyla birlikte bu etkinlik Türkiye’de çağdaş mimarlık hakkında yapılmış en kapsamlı uluslararası etkinlikler arasındadır.
1999-2013 yılları arasında Birlik Mahallesi’nde üç katlı bir mekâna geçen Dernek, bu dönemde aralıksız sürdürdüğü yoğun etkinlik takvimi dışında Tepe Mimarlık Kültürü Merkezi’nin ve “XXI Mimarlık Kültürü Dergisi”nin çalışmalarının merkezi olmuş ve benzeri çalışmalara destek sağlamıştır. Mimarlar Derneği 2006 yılında, temsilcisi olduğu tarihsel mirasın bir nişanesi olarak kurulduğu yıl olan 1927’yi adına katmış ve ismini “Mimarlar Derneği 1927” olarak değiştirmiştir.
2002 yılında Mimarlar Derneği’nin ilk 50 yılını kapsayan, derneğin kuruluşu ve tarihini aktaran bir kitap yayınlanmıştır. Mimarların Osmanlı döneminde mühendislerle birlikte başlayan yüzyıllık “cemiyetleşme” öyküsünü de kapsayan, karar defterleri, kongre tutanakları, çalışma raporları, süreli ve süresiz yayınların taranması ve yaşayan tanıkların katkıları ile zenginleştirilmiş kitap, Cumhuriyet mimarlığının kuruluş ve kurumlaşmasının belgeseli niteliğindedir.
Dernek, 2000’li yıllarda kendine ait bir merkez binası edinme arayışı içindedir. Bu arayışın sonucunda 2013 yılında, modern mimarlığının Türkiye’deki önemli yapılarından olan ve Dernek üyelerinden yüksek mimar Nejat Ersin tarafından tasarlanan Cinnah Caddesi no. 19 adresindeki ikonik apartman bloğunda edinilen ve dernek merkezi olarak düzenlenen iki bitişik daireye taşınılmıştır
2017 yılında Mimarlar Derneği 1927, 90. Kuruluş Yılını kutlamıştır. Bu yılla birlikte her yeni kuruluş yıldönümü Dernek tarihini ve birikimini paylaşan kapsamlı ve özgün sergilerle kutlanmaya devam etmektedir. Bu kapsamda 2018 yılında, “90 yılın Mekanları: Mimarlar Derneği 1927 Merkez ve Lokalleri”, 2019 yılında “92. Yıl Sergisi: 100. Yıla Doğru Mimarlar Derneği 1927” ve 2020 yılında “Mimar Nejat Ersin” sergileri Ankara’lılarla buluşmuştur.
Mimarlar, mimarlık öğrencileri ve Ankaralıların giderek daha yoğun bir ilgiyle takip ettiği aylık etkinlik programlarıyla Ankara’nın en faal ve etkin kültür odaklarından olan Mimarlar Derneği 1927 çeşitli mimarlık okullarının çalışmalarını, meslek kurumlarının etkinliklerini ve yayın projelerini destekleyerek mimarlık kültürüne çok yönlü katkı koymayı etkin bir şekilde sürdürüyor. Bu misyonun önemli bir projesi, Türkiye’deki modern mimarlık mirasının korunması ve niteliklerinin saptanmasına yönelik çalışmaları desteklemeyi amaçlayan ilk araştırma fonu olarak 2020 yılında başlatılan “Modern Mimarlık Araştırmaları Programı”dır.
Dernek Tarihi Hakkında
Çetin Ünalın (2002) Cumhuriyet Mimarlığının Kuruluşu ve Kurumsallaşması Sürecinde Türk Mimarlar Cemiyeti’nden Mimarlar Derneği 1927’ye. Ankara: Mimarlar Derneği 1927.
Çetin Ünalın (2017) Konur 4 Seyir Defteri, Bir Binanın Öyküsü. Ankara: Mimarlar Derneği 1927.
1927, 18 Şubat
Türk Mimarlar Cemiyeti’nin Ankara’da kuruluşu.
1927, 09 Mart
Güzel Sanatlar Birliği Mimari Şubesi’nin İstanbul’da kuruluşu.
1927
“1035 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun”un Cumhuriyet döneminde mimarlık ve mühendislik ile ilgili çıkarılan ilk kanun olarak yasalaşması.
1928, 18 Şubat
1. Kuruluş Yıldönümü
1929, 18 Şubat
2. Kuruluş Yıldönümü
1930, 18 Şubat
3. Kuruluş Yıldönümü
1931, 18 Şubat
4. Kuruluş Yıldönümü
1931
Arkitekt dergisinin Mimar adı ile yayımlanmaya başlaması.
1932, 18 Şubat
5. Kuruluş Yıldönümü
1933, 18 Şubat
6. Kuruluş Yıldönümü
1934, 18 Şubat
7. Kuruluş Yıldönümü
1934
Ankara, İstanbul ve İzmir’den gelen mimarların birleşmek üzere İstanbul Halkevi’nde toplanması.
1935, 18 Şubat
8. Kuruluş Yıldönümü
1936, 18 Şubat
9. Kuruluş Yıldönümü
1936
Türk Mimarlar Cemiyeti ile Güzel Sanatlar Birliği’nin birleşme sürecinin tamamlanması ve Türk Mimarlar Cemiyeti İstanbul Şubesi’nin ilk seçimlerini yaparak fiilen kurulması.
1937, 18 Şubat
10. Kuruluş Yıldönümü
1938, 18 Şubat
11. Kuruluş Yıldönümü
1939, 18 Şubat
12. Kuruluş Yıldönümü
1939, 18 Ağustos
Türk Yüksek Mimarlar Birliği’nin resmen kuruluşu. Birlik nizamnamesi bu tarihte Dahiliye Vekaleti tarafından onaylanarak resmiyet kazanmıştır.
1940, 18 Şubat
13. Kuruluş Yıldönümü
1941, 18 Şubat
14. Kuruluş Yıldönümü
1942, 18 Şubat
15. Kuruluş Yıldönümü
1943, 18 Şubat
16. Kuruluş Yıldönümü
1943
Mimarlık Dergisi’nin Türk Yüksek Mimarlar Birliği tarafından yayımlanmaya başlanması.
1944, 18 Şubat
17. Kuruluş Yıldönümü
1944
Türk Yüksek Mimarlar Birliği’nin ilk merkezi olan “Anafartalar Cad. no. 25, Kınacı Han” adresine taşınması.
1945, 18 Şubat
18. Kuruluş Yıldönümü
1946, 18 Şubat
19. Kuruluş Yıldönümü
1946
Türk Yüksek Mimarlar Birliği Bursa Şubesi’nin kuruluşu.
1946, 31 Mayıs
Türk Yüksek Mimarlar Birliği merkezinin “Selanik Cad. no. 8/5, Yenişehir” adresine taşınması.
1947, 18 Şubat
20. Kuruluş Yıldönümü
1947, 16 Temmuz
Türk Yüksek Mimarlar Birliği İzmir Şubesi’nin kuruluşunun merkez tarafından onaylanması. İzmirli mimarların gayrı resmi olarak 1934 yılından beri Türk Mimarlar Cemiyeti ile çalıştıkları bilinmektedir.
1948, 18 Şubat
21. Kuruluş Yıldönümü
1948, 28 Haziran
Uluslararası Mimarlar Birliği’nin (International Union of Architects, UIA) kuruluşunun onandığı Lozan Kongresi’ne Türk Yüksek Mimarlar Birliği’ni temsilen bir grubun katılması.
1949, 18 Şubat
22. Kuruluş Yıldönümü
1949
Türk Yüksek Mimarlar Birliği’nin kurucu üye statüsünde Uluslararası Mimarlar Birliği’ne (International Union of Architects, UIA) üye olması.
1950, 18 Şubat
23. Kuruluş Yıldönümü
1951, 18 Şubat
24. Kuruluş Yıldönümü
1951, 05 Kasım
Türk Yüksek Mimarlar Birliği’nin merkezinin “Büyük Sinema üst katı, Atatürk Bulvarı, Kızılay” adresine taşınması.
1951
Türk Yüksek Mimarlar Birliği Adana Temsilciliği’nin kuruluşu.
1952, 18 Şubat
25. Kuruluş Yıldönümü
1953, 05 Şubat
Türk Yüksek Mimarlar Birliği Zonguldak Şubesi’nin kuruluşu.
1953, 18 Şubat
26. Kuruluş Yıldönümü
1953
Mimarlık Dergisi’nin yayınına son verilmesi.
1954, 01 Şubat
“6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu”nun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmesi.
1954, 18 Şubat
27. Kuruluş Yıldönümü
1955, 18 Şubat
28. Kuruluş Yıldönümü
1955, 04 Nisan
Mimarlar Odası’nın da arasında olduğun on odanın talimatnamelerinin TMMOB tarafından onaylanması ve Mimarlar Odası’nın kuruluş işlemlerinin tamamlanması.
1956, 18 Şubat
29. Kuruluş Yıldönümü
1956
Türk Yüksek Mimarlar Birliği’nin UIA üyeliğini Mimarlar Odası’na devretmesi.
1957, 18 Şubat
30. Kuruluş Yıldönümü
1958, 18 Şubat
31. Kuruluş Yıldönümü
1959, 18 Şubat
32. Kuruluş Yıldönümü
1959, 08 Haziran
Türk Yüksek Mimarlar Birliği’nin “Konur Sokak no. 4, Kızılay” adresindeki binayı satın alması.
1959, 01 Eylül
7303 sayılı kanun uyarınca Mimarlar Odası Genel Merkezi’nin İstanbul’dan Ankara’ya taşınması.
1960, 18 Şubat
33. Kuruluş Yıldönümü
1960, 22 Mayıs
Türk Yüksek Mimarlar Birliği’nin “Konur Sokak no. 4, Kızılay” adresindeki binaya taşınması.
1961, 18 Şubat
34. Kuruluş Yıldönümü
1961, 28 Temmuz
Türk Yüksek Mimarlar Birliği’nin İzmir Şubesi’nin kapanma kararının TYMB Genel Merkezi tarafından onaylanması.
1962, 18 Şubat
35. Kuruluş Yıldönümü
1963, 18 Şubat
36. Kuruluş Yıldönümü
1964, 18 Şubat
37. Kuruluş Yıldönümü
1965, 18 Şubat
38. Kuruluş Yıldönümü
1965, 21 Şubat
Olağanüstü Genel Kurul’da Türk Yüksek Mimarlar Birliği'nin, “Türk Mimarlar Derneği” adını alması ve artık şubesiz olarak çalışması kararının alınması; Türk Yüksek Mimarlar Birliği İstanbul Şubesi’nin kapanmasının Merkez Yönetim Kurulu tarafından kararlaştırılması.
1965, 25 Eylül
Türk Yüksek Mimarlar Birliği'nin, Türk Mimarlar Derneği adını alması ve şubesiz olarak çalışması kararının İç İşleri bakanlığı tarafından onanması.
1966, 18 Şubat
39. Kuruluş Yıldönümü
1967, 18 Şubat
40. Kuruluş Yıldönümü
1967, Haziran
Türk Mimarlar Derneğinin Konur Sokak no. 4, Kızılay adresindeki binayı yıktırarak yeniden yaptırmak üzere Mimarlar Odası ile “Mithat Paşa Cad. No. 36/5, Yenişehir” adresine taşınması.
1968, 18 Şubat
41. Kuruluş Yıldönümü
1969, 18 Şubat
42. Kuruluş Yıldönümü
1970, 18 Şubat
43. Kuruluş Yıldönümü
1970, Haziran
Türk Mimarlar Derneği’nin Mimarlar Odası ile birlikte “Konur Sokak no. 4, Kızılay” adresinde yeni yaptırılan binaya taşınması.
1971, 18 Şubat
44. Kuruluş Yıldönümü
1971,19 Şubat
“Toplumcu Mimarlar Grubu”nun İzmir-Efes Oteli’nde yapılan kongrede yönetime gelmesi.
1972, 18 Şubat
45. Kuruluş Yıldönümü
1973, 18 Şubat
46. Kuruluş Yıldönümü
1973, 13 Ekim
Genel Kurul’da Türk Mimarlar Derneği’nin “Mimarlar Derneği” adını alması. Bu tarihten itibaren Derneğin, Mimarlar Odası’yla bütünleşik bir yapılanma içine girmesi.
1974, 18 Şubat
47. Kuruluş Yıldönümü
1975, 18 Şubat
48. Kuruluş Yıldönümü
1976, 18 Şubat
49. Kuruluş Yıldönümü
1977, 18 Şubat
50. Kuruluş Yıldönümü
1978, 18 Şubat
51. Kuruluş Yıldönümü
1979, 18 Şubat
52. Kuruluş Yıldönümü
1980, 18 Şubat
53. Kuruluş Yıldönümü
1980, 12 Eylül
12 Eylül Askeri Müdahalesi ile ordunun ülke yönetimine el koyması.
1980, 13 Eylül
Milli Güvenlik Konseyi’nin bildirisi uyarınca derneklerin faaliyetlerinin durdurulması.
1980, 10 Kasım
Ankara Valiliği tarafından Mimarlar Derneği yönetimine kayyum tayin edilmesi.
1981, 18 Şubat
54. Kuruluş Yıldönümü
1981, 15 Nisan
Sıkıyönetim Kurmay Başkanlığı’nca Mimarlar Derneği’nin faaliyetlerine izin verilmesi.
1982, 18 Şubat
55. Kuruluş Yıldönümü
1982, 15 Kasım
Mimarlar Derneği Yönetim Kurulunun Mimarlar Odası’nın bulunduğu binadan çıkarak yeniden bağımsızlaşma sürecini başlatma kararı alması.
1983, 24 Ocak
“Selanik Cad. no. 44/5, Kızılay” adresine taşınılması.
1983, 18 Şubat
56. Kuruluş Yıldönümü
1984, 18 Şubat
57. Kuruluş Yıldönümü
1985, 18 Şubat
58. Kuruluş Yıldönümü
1986, 20 Ocak
“Kuleli Sok. no. 33/15, Gaziosmanpaşa” adresine taşınılması.
1986, 18 Şubat
59. Kuruluş Yıldönümü
1987, 18 Şubat
60. Kuruluş Yıldönümü
1988, 18 Şubat
61. Kuruluş Yıldönümü
1989, 18 Şubat
62. Kuruluş Yıldönümü
1990, 18 Şubat
63. Kuruluş Yıldönümü
1991, Şubat
“Turan Emeksiz Sokak, Park Sitesi B Blok no. 27, Gaziosmanpaşa” adresine taşınılması.
1991, 18 Şubat
64. Kuruluş Yıldönümü
1992, 18 Şubat
65. Kuruluş Yıldönümü
1993, 18 Şubat
66. Kuruluş Yıldönümü
1994, 18 Şubat
67. Kuruluş Yıldönümü
1995, 18 Şubat
68. Kuruluş Yıldönümü
1996, 18 Şubat
69. Kuruluş Yıldönümü
1996
70 Sonrası Mimarlık kitabının yayınlanması.
1996 Nisan
Bauhaus ve Sonrası kitabının yayınlanması.
1997, 02 Ocak
“Ergin Sok. no. 24, Mebusevleri” adresine taşınılması.
1997, 18 Şubat
70. Kuruluş Yıldönümü
1998, 18 Şubat
71. Kuruluş Yıldönümü
1998, Mayıs
Any Seçmeler kitabının yayınlanması.
1998, 15-30 Haziran
Uluslararası Anytime Konferansı ve Sergisi’nin Mimarlar Derneği ev sahipliğinde Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nin açılış etkinliği olarak Ankara’da düzenlenmesi.
1999, 18 Şubat
72. Kuruluş Yıldönümü
1999, Haziran
Mimari Üzerine Söyleşiler kitabının yayınlanması.
1999, 25 Haziran
“Birlik Mah. 14. Sokak no. 9/B” adresine taşınılması.
1999, Aralık
Anytime Konferans Bildirileri kitabının yayınlanması.
2000, 18 Şubat
73. Kuruluş Yıldönümü
2001, 18 Şubat
74. Kuruluş Yıldönümü
2001, 26 Mayıs
Düşünceler ve Tasarımlar kitabının yayınlanması.
2002, 18 Şubat
75. Kuruluş Yıldönümü
2002, 23 Mart
Konut Üzerine De(ne)meler kitabının yayınlanması.
2002, 27 Nisan
Türk Mimarlar Cemiyeti'nden Mimarlar Derneği 1927’ye kitap tanıtımı ve sergi
2002, 29 Nisan
75. Kuruluş Yılı kapsamında Eski Başkanlar ve Kıdemli Üyelere plaket, sekreter üyelere berat verilmesi
2002, Ağustos
Sevgili Düşünceler kitabının yayınlanması.
2002, Eylül
Modernin Saati kitabının yayınlanması.
2003, 18 Şubat
76. Kuruluş Yıldönümü
2004, 18 Şubat
77. Kuruluş Yıldönümü
2004, Haziran
2002-2004 Dönem Etkinlikleri kitabının yayınlanması.
2005, 18 Şubat
“78. Yıl Mimarlar Balosu”, Ankara Palas
2006, 18 Şubat
79. Kuruluş Yıldönümü
2006, Haziran
2004-2006 Dönem Etkinlikleri kitabının yayınlanması.
2006, 21 Haziran
Olağan Genel Kurul’da Dernek’in adının “Mimarlar Derneği 1927” olarak değiştirilmesi.
2007, 17 Şubat
80. Kuruluş Yılı Kutlaması, Mimarlar Balosu, Hilton Oteli
2008, 18 Şubat
81. Kuruluş Yıldönümü
2008, 23 Şubat
81. Kuruluş Yılı Kutlaması, Mimarlar Balosu, Hilton Oteli
2008, Mayıs
2006-2008 Dönem Etkinlikleri, kitabının yayınlanması.
2008, 5-9 Eylül
Türk Mimarlığının Moskova Buluşması: 20. Yüzyıl Türk Mimarlığı Sergisi. Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı ile Moskova’da gerçekleştirilen sergi ve panel.
2008, 15 Aralık
Fotoğraf Yarışması ve Öğrenci Metin Yarışması’nın düzenlenmeye başlaması. Fotoğraf Yarışması 1: “Türkiye Mimarisi?”, Metin Yarışması 1: “Türkiye’de Çağdaş Mimarlık?”
2009, 18 Şubat
82. Kuruluş Yıldönümü
2010, 18 Şubat
83. Kuruluş Yıldönümü
2010, Mayıs
Kentsel Dönüşüm Süreçleri kitabının yayınlanması.
2010 Mayıs
Mimarlıkta Geleceği Düşünmek kitabının yayınlanması.
2010, Mayıs
Yerel Yönetim Seçimleri Üzerine kitabının yayınlanması.
2010, Aralık
Mimarlıkta Eleştirel Okumalar Metin Yarışması 2: “Gerçek Mekan-Sanal Mimarlık”.
2011, 1 Şubat
Fotoğraf Yarışması 2011: “Mimariye Bakış”
2011, 18 Şubat
84. Kuruluş Yılı Kutlaması, “Çizgi ile Düşünmek, Çizgi’de Düşünmek” Sergisi.
2011, Mart
Mimarlıkta Eleştirel Okumalar Metin Yarışması 3: “Modernite ve Yeni-Ütopya”.
2012, 1 Şubat
Fotoğraf Yarışması 2012: “Mimariye Bakış”.
2012, 18 Şubat
85. Kuruluş Yıldönümü
2012, 29 Şubat
Mimarlıkta Eleştirel Okumalar Metin Yarışması 4: “İmge Mi Mimarlık Mı? / "İmge-Kent-Meta".
2012, 20 Mart
Bozkurt Güvenç’e Onur Üyeliği takdim edilmesi.
2012, 24 Nisan
Yıldırım Yavuz’a Onur Üyeliği takdim edilmesi.
2012, 1 Mayıs
İlhan Tekeli’ye Onur Üyeliği takdim edilmesi.
2013, 18 Şubat
86. Kuruluş Yıldönümü, “Cinnah 19, no. 3-4” adresine taşınılması.
2013, 27 Mart
Cinnah 19, no. 3-4’de ilk etkinliğin gerçekleştirilmesi. (Söyleşi: Ali Artun “İlk Mimarlık Müzesi”)
2013, 30 Nisan
Leyla Baydar’a Onur Üyeliği takdim edilmesi.
2013, 25 Temmuz
Fotoğraf Yarışması: “İşgalin Mimarisi”.
2013, 31 Aralık
Mimarlıkta Eleştirel Okumalar Metin Yarışması 5: “Uzlaşma/Çatışma Zemini Olarak Mekan/Yer”.
2014, 18 Şubat
87. Kuruluş Yıldönümü
2014, 16 Aralık
Fotoğraf Yarışması: “Modern Güzeldir”.
2015, 13 Şubat
Ioanna Kuçuradi’ye Onur Üyeliği takdim edilmesi.
2015, 18 Şubat
88. Kuruluş Yıldönümü
2015, 17 Mart
Mehmet Akın Atauz’a Onur Üyeliği takdim edilmesi.
2015, 7 Nisan
Jale Erzen’e Onur Üyeliği takdim edilmesi.
2015, 15 Eylül
Mimarlıkta Eleştirel Okumalar Metin Yarışması 6: “Modern Güzeldir”.
2016, 18 Şubat
89. Kuruluş Yıldönümü
2016, 3 Mayıs
Cevat Erder’e Onur Üyeliği takdim edilmesi.
2016, 11 Ekim
İnci Aslanoğlu ve Ziya Tanalı’ya Onur Üyeliği takdim edilmesi.
2017, 18 Şubat
90. Kuruluş Yılı Kutlaması, Litvanya Büyükelçiliği ile ortak ve eş zamanlı düzenlenen “Savaşlararası Kaunas Mimarlığı” ve “Kayıp ve Risk Altında: Başkent Ankara’nın Modern Mirası, 1927-1939” sergileri ve Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde resepsiyon.
2017, 30 Mayıs
Doğan Hasol’a Onur Üyeliği takdim edilmesi.
2017, 19 Haziran
Mimarlıkta Eleştirel Okumalar Metin Yarışması 7: “Başka Bir Mimarlık Mümkün”.
2017, 11 Temmuz
Fotoğraf Yarışması: “Bireyini Yitiren Mimarlık… Mekanını Arayan Birey”.
2017, 19 Aralık
Yüksel Erimtan’a Onur Üyeliği takdim edilmesi.
2018, 18 Şubat
91. Kuruluş Yılı Kutlaması, “90 yılın Mekanları: Mimarlar Derneği 1927 Merkez ve Lokalleri” sergisi ve “Konur 4 Seyir Defteri: Bir Binanın Öyküsü” yayını.
2018, 12 Ekim
Ömür Bakırer ve Cengiz Bektaş’a Onur Üyeliği takdim edilmesi.
2018, 25 Ekim
“Lost and at Risk: The Modern Heritage of the Capital Ankara, 1927-1939” sergisinin “Kaunas Architects' Association Gallery, Litvanya’da” açılması.
2018, 15 Kasım
MD1927 ve AFSAD tarafından düzenlenen “Ankara 20. yy. Mimarlığı - Güncel Fotoğraf Arşivi” sergisinin ilk açılışı.
2019, 18 Şubat
92. Kuruluş Yılı Kutlaması, “100. Yıla Doğru Mimarlar Derneği 1927” sergisi.
2019, 19 Şubat
Aydan Bulca ve Ersen Gürsel’e Onur Üyeliği takdim edilmesi.
2019, 28 Mayıs
Doğan Tekeli’ye Onur Üyeliği takdim edilmesi.
2019, 16 Eylül
Mimarlıkta Eleştirel Okumalar Metin Yarışması 8: “Yeni Üzerine Spekülasyonlar Mimar|Mimarlık|Kent”
2019, 3 Aralık
Enis Kortan’a Onur Üyeliği takdim edilmesi.
2020, 18 Şubat
93. Kuruluş Yılı Kutlaması, Dernek merkezinin bulunduğu Cinnah 19 apartman bloğunun mimarı yüksek mimar Nejat Ersin adına düzenlenen “Mimar Nejat Ersin” sergisi.
2020, 13 Mart
“Modern Mimarlık Araştırmaları Destek Programı’nın başlatılması.
2020, 26 Ekim
“Lost and at Risk: The Modern Heritage of the Capital Ankara, 1927-1939” sergisinin Ankara Kent Konseyi’nde açılması.
2020, 27 Ekim
“Düşünme ve Görselleştirme Aracı Olarak Türkiye’de Mimari Maket | 20. Yüzyıldan Bir Kesit” kitabının Pelin Derviş Yayın Projesi iş birliğiyle yayınlanması.
2020, 9 Kasım
Suha Özkan’a Onur Üyeliği takdim edilmesi.
2021, 18 Şubat
94. Kuruluş Yıldönümü
2021, 9 Mart
“Mimar Nejat Ersin" kitabının yayınlanması ve Nejat Ersin Arşivinin (https://nejatersin.md1927.org.tr) tanıtımı.
2021, 19 Kasım
“Türkiye’de Parlamento Yapılarının Yüzyılı: Halkı Birleştirmek/ Fikirleri İnşa Etmek Sergisi ve Konferansı.
2022, 18 Şubat
95. Kuruluş Yıldönümü
2022, 28 Mayıs
Rezzan Şima Önen ve Yavuz Önen’e Onur Üyeliği takdim edilmesi.
2023, 18 Şubat
96. Kuruluş Yıldönümü
2023, 11 Mayıs
Modern Mimarlık Araştırmaları Destek Programı’na “Uluslararası Onur Ödülü”
2023, 24 Ekim
"Cumhuriyetimizin 125. Yılına Mektuplar" projesinin tanıtımı.
2023, 31 Ekim
"Raftan-Buluta: Mimarlığımızın E-Kütüphanesine Doğru" projesinin tanıtımı.
2024, 18 Şubat
97. Kuruluş Yıldönümü