SİVİL MİMARİ BELLEK ANKARA 1930-1980 PROJESİ 10.YIL SERGİSİ MİMARİ ÇİZİMLER: ANKARA’DA KONUT VE GÜNDELİK HAYAT
SERGİ HAKKINDA
TÜBİTAK ve VEKAM destekleriyle Başkent Üniversitesi bünyesinde 2011-2014 yılları arasında gerçekleştirilen Sivil Mimari Bellek Ankara 1930-1980 Projesi hala mimarlık ortamında referans olarak gösterilen ve sıklıkla kullanılan bir başvuru kaynağı olması nedeniyle önemini koruyor. Nitekim proje, 2019 yılında aldığı TÜBİTAK Proje Performans Ödülü'nün ardından 2024 yılında XIX Ulusal Mimarlık Ödülleri Seçici Kurul Özel Ödülü ile onurlandırıldı. Projenin arşiv düzenlemesi ve TÜBİTAK ödül başvurusu proje ekibinden Dr. Öğr. Üy. Elif Selena Ayhan tarafından yapıldı. 10 yıllık serüveninin anlatıldığı ödül başvuru posteri proje ekibinden Aslı Tuncer Madge tarafından, 2024 yılında gerçekleştirilen projenin 10.yıl Değerlendirme Toplantısı posteri proje ekibinden Gökçen Ergüven tarafından hazırlandı.
MİMARİ ÇİZİMLER: ANKARA'DA KONUT VE GÜNDELİK HAYAT başlığıyla düzenlenen sergi, proje arşivinden konut yapılarının mimari çizimlerinden ve mimari çizimlerdeki detaylardan oluşuyor. Sergi içeriğini oluşturan mimari çizimler ve detaylar; dönem mimarlarının konut tasarım yaklaşımları konusunda pek çok ipucunu barındırmakta ve çizim yetkinliklerini gözler önüne sermekte. Öte yandan günümüz teknolojileri ile üretilen donuk temsillerin aksine gündelik hayatın içinden izler sunarak konutun yaşamsal zenginliğini bizlere hatırlatmakta. 1950-1970 yılları arasında yoğunlaşan mimari çizimler aynı zamanda modernleşme tarihine ilişkin yeni bir okuma yapma olanağı sağlamakta.
Sergi, 2014 yılında Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen büyük serginin ardından düzenlenen ilk sergi olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Sergi içeriği Prof. Dr. Adile Nuray Bayraktar tarafından oluşturuldu. Sergi koordinatörlüğünü Başkent Üniversitesi Y. Lisans öğrencisi Damla Öner üstlendi. Sergide paylaşılan mimari çizimler Başkent Üniversitesi Öğr. Gör. Y. Mim. Olsi Kafeja tarafından hareketlendirildi. Sergi posterleri Başkent Üniversitesi Y. Lisans öğrencileri Selin Ekmen, Almina Gürel, Şeyda Hatipoğlu, Damla Öner , İrem Su Varan ve Başkent Üniversitesi mezunları Ekin Akkaya, Eylül Ceren Elikesik , Elif Erdoğan ve Y. Mim. Asena Kartal tarafından tasarlandı. Proje ekibinden Dr. Öğr.Üy. Elif Selena Ayhan Koçyiğit ve Doç.Dr.Umut Şumnu heyecan verici önerileri ile serginin içeriğine destek oldu.
Serginin yeni araştırmalara ufuk açması dileğiyle.
PROJE HAKKINDA Sivil Mimari Bellek Ankara 1930-1980 Projesi sivil mimarlık yapılarına konut özelinde dikkat çekilmesi, bu yapıların araştırılması, belgelenmesi, bir Sanal Kent Arşivi (Müzesi) kurulması ve kültür mirası olma özelliklerinin ortaya konularak korunmalarının sağlanması için ölçütler geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında yapılan çok sayıda çalışma, projenin akademik ortamlarda kabul görmesini sağlamış, “sivil mimarlık” ve “konut” yeni projelere, araştırmalara ve tezlere konu olmuştur. Öte yandan açılan final sergi ve yapılan sunuşlar önemli bir duyarlılık yaratmış, “apartman yapıları” ile ilgili çok sayıda haber yazılmış ve sosyal medya hesabı açılmıştır. Yapıların korunması açısından belgelemeye ilişkin yaklaşımı, proje ekibinin çok disiplinli yapısı ve bu durumun sonuç ürünlere sağladığı katkı, açık arşiv niteliği, daha da önemlisi halen yeni çalışmalara olanak sağlaması Sivil Mimari Bellek Ankara 1930-1980 Projesinin özgün yanları olarak öne çıkmaktadır. Proje : Yürütücü; Prof.Dr. Adile Nuray Bayraktar,Araştırmacılar; Doç.Dr. Bülent Batuman, Doç. Dr. Umut Şumnu ve Tezcan Karakuş Candan,Bursiyerler ; Dr.Öğr.Üy.Elif Selena Ayhan Koçyiğit, Dr. Öğr.Üy.Ece Akay Şumnu , Yeşim Uysal, Aslı Tuncer Madge (1.Yıl), Didem Bahar Ulusoy (2.Yıl), Dr.Öğr.Üy.Emine Çiğdem Asrav (3.Yıl) tarafından Başkent Üniversitesi bünyesinde 2011-2014 yılları arasında gerçekleştirilmiş, TÜBİTAK ve VEKAM tarafından desteklenmiştir. Proje kapsamında yapılan tüm çalışmalara ve sonuç bulgulara aşağıda yer alan linklerden erişilebilir. http://sivilmimaribellekankara.com/ https://vekam.ku.edu.tr/sivil-mimari-bellek-ankara-1930-1980-2/