Editörlüğünü Ahmet Ertan Çölgeçen, Deryanur Şimşek, İzzettin Kutlu, Meriç Kırmızı ve Serdar Aydın’ın üstlendiği “Çağdaş Kentlerin Kurumsuzlaştırılması ya da Yeniden Kurumsallaştırılması” başlıklı kitabın tanıtımı: Çağdaş kentlerdeki kurumlar hızla değişip, yeni gereksinimlere yanıt ararken, ya ortadan kaldırılıyorlar ya da yeniden biçimlendiriliyorlar. Kimi eleştirel kent kuramcıları kent yaşamının aşırı derecede kurumsallaştığını ve buna bağlı olarak, bürokratikleştiğini ileri sürerler ki bu da onlara göre, esnekliğin ve kentin gereksinimlerine duyarlılığın yitirilmesi-ne yol açar. Ancak bu çalışma çağdaş kentlerdeki kurumsuzlaştırmanın yalnızca, aşırı bürokratikleşmeye bir tepki olmadığını ortaya koymaktadır. Tersine, kurumsuzlaştırma toplumsal yaşamın pek çok yönünde yaygın bir bozulma olarak kendini gösterir ve politika, yönetim, ekonomi, araştırma ve bilgi üretimi, kültür, gündelik yaşam ve etik gibi kentsel topluma ilişkin birçok alanı etkiler. Bu bağlamda, bu ortak çalışmada kent toplumu için güvenilir ve düzgün işleyen kurumların varlığı ve kalıcılığının önemi vurgulanmaktadır. Çağdaş kentlerdeki kurumsuzlaştırmayı anlamak amacıyla derlenen bu kitapta konu geniş bir çerçevede ele alınmaktadır. Bunun için. eser Türkiye'deki ve dünyanın başka kentlerin-deki kurumsuzlaştırrna ve yeniden kurumsallaştırma dinamiklerini inceleyen çeşitli kuram-sal ve deneysel katkıları bir araya getirmektedir. Bu sayede kentsel yapısal değişiklikleri ve bunda çeşitli aktörlerin oynadığı rolleri aydınlatmayı hedeflemektedir. Kentlerde kurumsuzlaştırma karmaşık bir dizi biçimde ortaya çıkabilmektedir. Bu biçimler arasında örneğin, insanların ve kurumların kentte yer değiştirdikleri banliyöleşme, üretim-den tüketime geçiş, tarihsel kurum ve mekanların yok edilmesi, kamu arsalarının özelleşti-rilmesi, küresel kentler karşısında başka kentlerin göz ardı edilmesi ve kentlerin kaynakları ve mekanları üzerindeki ayrı yönetim düzeyleri arasındaki güç çatışmaları yer almaktadır. Bu biçimler, aynı zamanda, kentsel çalışmalarda ağırlıklı olarak, mekansal değişim çevresin-de dönen bir çözümleme çerçevesiyle ele alınsa ela, kentlerin dayandığı kurumlarla olan etkileşimlerinin daha çok araştırılması gerekliliğine, bu kitapta dikkat çekilmektedir. Çalışmanın çok yönlü yaklaşımı hem kentlerin yaşayanları hem ele politikacıları ve araştır-macıları için, kent ve kurum ilişkisini anlamaya yönelik bilimsel ipuçları barındırmaktadır.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mimarlık bölümünden 2019’da lisans ve 2020’de de aynı üniversitenin Şehir ve Bölge Planlama bölümünden yan dal derecesini almıştır. 2022 yılında yüksek lisans derecesini almaya hak kazanmıştır. Şu anda ODTÜ’de doktora çalışmalarını sürdürmektedir ve aynı zamanda Gazi Üniversitesi, Mimarlık bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Araştırma alanları evrensel tasarım, kapsayıcı tasarım, kentsel mimari ve haritalamadır.
Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi, Sosyoloji bölümünde, yüksek lisans eğitimini Marmara Üniversitesi, Sosyoloji anabilim dalında bitirmiştir. Doktora eğitimini Hacettepe Üniversitesi, Türkiyat Araştırmaları anabilim dalında sürdürmektedir. Araştırma konuları arasında düzensiz göç, kayıtdışı ekonomi, güvencesizlik ve diyaspora çalışmaları yer almaktadır.
TED Ankara Koleji’nden mezun olduktan sonra, Bilkent Üniversitesi, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü'nden üstün başarıyla mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi, Peyzaj Mimarlığı bölümündeki doktora tezini 2012’de bitirmiştir. Yurtiçi ve yurtdışında mesleğiyle ilgili çeşitli projelerde görev aldıktan sonra, Amasya Üniversitesi, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı bölümünde 2012-2018 arasında kurucu öğretim üyeliği ve Endüstriyel Tasarım bölüm başkanlığı yapmış, Tasarım Meslek Yüksekokulu kuruluş çalışmalarına ek olarak, çeşitli kurul ve komisyonlarda görev almıştır.
Çeşitli atölyelerde ve öğrenci kulüplerinde etkin rol alarak sürdürdüğü mimarlık lisans eğitimini bölüm üçüncüsü olarak bitirerek, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden 2019 yılında mezun olmuştur. 2021 yılında Gebze Teknik Üniversitesi’nde başladığı yüksek lisans eğitimini mimari tasarım alanında, kentsel mekân ve mimarlık arakesitinde yaptığı çalışma ve araştırmalarla sürdürmektedir. 2023 yılında Esenyurt Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır.
2017’de Osaka Üniversitesi İnsan Bilimleri Fakültesi’nden doktora derecesini almıştır. 2018 baharından bu yana Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyoloji bölümünde çalışmaktadır. Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) Fransa-Japonya Vakfı’nda (FFJ) ve Saitama Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nde kent sosyolojisi alanında doktora sonrası araştırmalar yapmıştır.
Serdar Aydın’ın mimarlık alanında çeşitli ülkelerde eğitim ve çalışma deneyimi vardır. Örneğin, Zaha Hadid Architects’in önemli projelerinde yer almış, The Chinese University of Hong Kong, Tsinghua University ve Victoria University of Wellington’daki mimarlık okullarda akademik çalışmalar yapmıştır. İlgi alanları dijital mimari tasarım ve fabrikasyon, dijital miras, yapı bilgi modellemesi (BIM), sanal gerçeklik (VR) ve akıllı kentler gibi konuları kapsamaktadır.