Sıra Dışı Konut Yapıları/ Yerleşimleri Yıldız ApartmanıErdal Sorgucu, M. Ali Börtücene, Perihan Kiper, Sinan Sönmez, Nuray Bayraktar

Sıra Dışı Konut Yapıları/ Yerleşimleri   //  19 Ekim 2021 @ 19:30

"Sıra Dışı Konut Yapıları/Yerleşimleri" temasıyla gerçekleştirilecek olan etkinlik serisinin ilk toplantısının konusu Yıldız Apartmanı olarak belirlenmiştir. Tema, gündelik hayatta önünden sıklıkla geçtiğimiz ancak fark etmediğimiz, gerek mimari özellikleri ile gerekse sundukları çevresel ve mekansal olanaklar ile benzerlerinden ayrılan, diğer yapılardan/yerleşimlerden farklılaşarak öne çıkan , güncel yapılar/ yerleşimler için yol gösterici potansiyeller barındıran konut yapılarına/yerleşimlerine dikkat çekerek mimarlık ortamı ile buluşturmak ve böylece yapıyı/yerleşimi, mimarını kıymetlendirmek hedefiyle belirlenmiştir. Öte yandan kullanıcıların dikkatinin yaşamakta oldukları yapılara/yerleşimlere çekilmesi , kullanıcı deneyimlerinin paylaşılması önemsenmiştir. Yapıyı/ yerleşimi mimari açıdan değerlendirmenin yanı sıra kullanıcıların da bu değerlendirmeye dahil olmalarının sağlanacağı etkinlik serisinde ilk olarak Yıldız Apartmanı tartışmaya açılacaktır.

Youtube Bağlantısı: https://www.youtube.com/watch?v=2TTsbSABPfM

Erdal Sorgucu

1959 yılında Çiçekdağı’nda doğdu. TED Ankara Koleji'nden sonra, 1982 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesinden mezun oldu. Mimarlık dışında karikatür’le de ilgilenen Erdal Sorgucu, 1982’de Ankara ve İstanbul’da, son olarak da 1986 yılında Ankara’da karikatür sergileri açtı çeşitli dergi ve gazetelerde Karikatürleri yayınlandı.1991 yılında Mimarlar odası yayını MİMARLIK Dergi’sinin Yayın Sekreterliği görevini üstlendi. 1997'den bugüne kadar çeşitli Mimarlık fakültelerinde öğretim görevlisi olarak Tasarım derslerine katıldı. 1986 yılından bugüne kadar Mimarlık çalışmalarını, "Atölye E Mimarlık Hizmetleri Ltd." firması adı altında sürdürmektedir. Katılmış olduğu bazı ulusal Mimari Proje yarışmalarında çeşitli ödülleri bulunan Erdal Sorgucu, ayrıca çeşitli kurum ve kuruluşların açmış olduğu mimari proje yarışmalarında da jüri üyelikleri yapmıştır. TMMOB Mimarlar Odasının iki yılda bir açtığı "Ulusal Mimarlık Mimarlık Sergisi ve Ödülleri" nin 2004 yılında ki 9.Ulusal Mimarlık Ödüllerinde, AİBÜ Sosyal Aktivite Binası ile Proje dalında ödül almıştır. 1996-1999 yılları arasında 20 no'lu dairede, 1999-2019 yılları arasında da 19 no'lu dairede olmak üzere toplam 23 yıl Yıldız Apartmanında ikamet ederek (şirket merkezi) mimarlık çalışmalarını gerçekleştirmiştir.

Mehmet Ali Börtücene

1978 Ankara’da doğdu. Uzun yıllar yatırım bankacılığı ve ticaret danışmanlığı yaptı. Aynı zamanda kendini yemek alanında geliştirdi. 2014 yılında Yıldız Apartmanındaki evinde” The Rabbit Hole” adı altında underground restoran konseptine sahip işletmesini açtı. Pandemi döneminde Antalya Beycik Köyü'nde Olympos Mountain Lodge oteli ve restoranını açtı.

Perihan Kiper

ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden 1976 yılında Lisans, 1990 yılında Y. Lisans, 2003 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kent ve Çevre Bilimleri’nde Doktora derecesi aldı. 1977-2003 yılları İller Bankasında çalıştı. 2004 sonrası ODTÜ, AÜ ve Gazi Ü. Yarı zamanlı Ögr. Görevlisi olarak çalıştı. Halen GÜ bu görevi sürdürmektedir. Yıldız Apartmanı 10 nolu daireyi 2003 yılından beri çalışma ofisi olarak kullanılmaktadır.

Sinan Sönmez

1974 doğumludur. ODTÜ Jeoloji Mühendisliği lisans ve Bilkent MBA yüksek lisans derecelerine sahiptir. Bilkent CyberPark’ta yirmi yıla yakın süredir yazılım projeleri yürüten şirketin sahibidir. 2003-2016 yılları arasında Yıldız Apartmanı’nda oturmuşlardır. Halen aynı apartmanda iki daireleri bulunmaktadır.

Nuray Bayraktar

Prof. Dr., Başkent Üniversitesi

Adile Nuray Bayraktar, Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Gazi Üniversitesi Mimarlık Ana Bilimdalı’nda Yüksek Lisans eğitimini ve Doktora eğitimini tamamladı. Halen Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Akademik çalışmalarını tasarım, kent ve konut alanlarında sürdürmekte olan Bayraktar’ın özellikle Ankara üzerine odaklandığı çok sayıda uluslararası ve ulusal makaleleri, bildirileri, kitap bölümleri, gazete ve dergi yazıları ve "Ankara Yazıları" adlı bir kitabı bulunmaktadır. TÜBİTAK ve VEKAM tarafından desteklenen “ Sivil Mimari Bellek Ankara 1930-1980” adlı pojenin yürütücüsü olan Bayraktar uluslararası ve ulusal çok sayıda araştırma projesinde yer almış ve Cumhuriyet’in Müzesi Atatürk Bulvarı adlı 16 bölümlük belgeselin yapım koordinatörlüğünü üstlenmiştir.