Düşünme ve Görselleştirme Aracı Olarak Türkiye'de Mimari Maket | 20. Yüzyıldan Bir KesitPelin Derviş

Kitap Tanıtımı   //  27 Ekim 2020 @ 19:30

Pelin Derviş Yayın Projesi’nin ilk kitabı Düşünme ve Görselleştirme Aracı Olarak Türkiye’de Mimari Maket | 20. Yüzyıldan Bir Kesit, Mimarlar Derneği 1927 işbirliğiyle yayımlandı. Kitap, maketin mimarlık pratiği-eğitimi-tarihi ve arşivindeki yerine değinen metinlerin yanı sıra sekiz maket yapımcısının —Sami Pazarbaşı, Sidel Pazarbaşı, Yusuf Z. Ergüleç, Selahattin Yazıcı, Mehmet Şener, Varjan Yurtgülü, İhsan Kostak, Murat Küçük— yaşam öyküleri, profesyonel çalışmaları ve üretimlerinden oluşan bir seçkiyi kapsıyor. Türkiye’de Mimari Maket projesinin ilk çıktısı 2017 yılında, Studio-X Istanbul’da açılan Düşünme ve Görselleştirme Aracı Olarak Türkiye’de Mimari Maket başlıklı sergiydi. Kitap, hem çalışmanın filizlenmesine olanak veren bu sergiye hem de çalışma sürecinde işbirliği yapılan ODTÜ Mimarlık Fakültesi ve SALT Araştırma ile arşiv özelinde yapılan çalışmalara ve bu bağlamdaki tartışmalara yer veriyor.

Pelin Derviş moderatörlüğünde ve projeye emek verenlerin katkılarıyla çevrim içi ortamda gerçekleşen kitabın tanıtım toplantısı kaydına Mimarlar Derneği 1927 Youtube sayfasından ulaşılabilir.

Pelin Derviş

Bağımsız araştırmacı, mimar. İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu, yüksek lisansını yine aynı okulda mimarlık tarihinde tamamladı. Son on yıldır yoğun olarak, özellikle yirminci yüzyıldan günümüze Türkiye’deki tasarım ve mimarlık üretiminin dokümantasyonu için çalışmakta; araştırmalarını yayın, sergi, panel ve benzeri etkinliklerle kamuyla paylaşmaktadır. SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi’nin kurucuları arasında yer alan Derviş, bu arşive katkı vermeyi sürdürmektedir. Araştırma, kayıt altına alma ve paylaşmaya yönelik çalışmalarını SALT ve Studio-X Istanbul gibi kurumlar ve bağımsız mimar ve tasarımcılarla işbirliği içinde yürüttüğü projelerle hayata geçirmektedir.