Ustalara Saygı | Enis Kortan

Ustalara Saygı   //   4 Aralık 2019 @ 2:30

“Modernist ve çağdaş bir mimarlık anlayışı ile özgün yapı ve mekân tasarımını ilke edinen meslek anlayışı; form, malzeme, detay ve işlevin bütünleşik ve yerine ait geliştirilmesine odaklanan mimarlık pratiği; uluslararası ve ulusal mimarlık yarışmalarında kazanmış olduğu ödüller; yurtdışında geçirdiği meslek hayatı süresince dönemin uluslararası mimarlık ortamlarındaki temasları ve proje çalışmalarıyla ülke mimarları adına yapmış olduğu temsiliyet; akademi ve kültür kurumlarında yönetici olarak yaptığı katkılar; engin mesleki ve düşünsel birikimiyle verdiği dersler; Yirminci Yüzyıl Türk ve Dünya Mimarlığı başta olmak üzere, tasarım ve mimarlık tarihini eleştirel, bütünleyici ve yorumlayıcı anlatılar üzerinde ele alan onlarca makale ve kitabı; güncel mimarlık üretimini disipliner bir yaklaşımla ve alternatif bakış açılarıyla eleştirel olarak değerlendiren çalışmaları ve paylaşımları; büyük bir tevazu ve eksilmeyen bir tutku ile sürdürmekte olduğu örnek meslek hayatı; yapıcı ve bilge kişiliğiyle ülkemizde mimarlık, yapı ve eleştiri kültürünün gelişmesine yapmış olduğu çok boyutlu, sürekli, üretken ve etkin katkıları” nedeniyle Enis Kortan’a Mimarlar Derneği 1927 Onur Üyeliği Belgesi takdim edilmiştir.

Enis Kortan

1932 - 21.3.2022

Yüksek Müh.Mimar Enis Kortan (1932) İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi’nden 1953 yılında mezun oldu. 1957 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti ve önce çağımızın ünlü mimarlarından Marcel Breuer ve sonra da Skidmore, Owings, Merrill firmasının New York bürosunda Gordon Bunshaft ile birlikte çalıştı (1957–1959). Yurda döndükten sonra 1964 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ne öğretim üyeli olarak katıldı, doçent, profesör oldu (1978). Doktora çalışmalarını İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sistematik Felsefe Anabilim dalında tamamlayarak “XX. Yüzyıl Mimarlığına Estetik Açıdan Bakış” konulu teziyle Ph. D. unvanını aldı (1985).

Eserleri arasında “Türkiye’de Mimarlık Hareketleri ve Eleştirisi” (I. Cilt 1950–1960 ve II. Cilt 1960–1970 dönemleri), “ODTÜ Gaziantem Kampusü” (1976), “Sydney Opera Binası” (1976), “Ronchamp Tapınağı” (1977), “Çağdaş Üniversite Kampüsleri Tasarımı” (1981), “Le Corbusier Gözüyle Türk Mimarlık ve Şehirciliği” (1983), “XX. Yüzyıl Mimarlığına Estetik Açıdan Bakış” (1986) ”Turkish Architecture and Urbanism Through the Eye of Le Corbusier “ Le Corbusier gözüyle Türk Mimarlık ve Şehirciliği” (II nd edition 1991) adlı kitapları ve çok sayıda bilimsel makalesi vardır. Mimarlık yarışmalarında da bir tanesi Uluslararası düzeyde olmak üzere çeşitli ödüller kazanmıştır. Dr. Kortan, ODTÜ Mimarlık Bölüm Başkanlığı, ODTÜ Yönetim Kurulu Üyeliği, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Ankara Bölge Kurulunda üyelik görevlerinde de bulundu. Ülkemizin değişik yerlerinde mimari eserleri bulunmaktadır.