”Uluslararası ve ulusal mimarlık toplantıları, konferansları ve buluşmalarında meslek örgütleri arasında iletişim ve işbirliği kurulması adına göstermiş olduğu çaba, yapmış olduğu başarılı temsiliyet ve çalışmalar, Mimarlar Odası bünyesinde üstlenmiş olduğu ve büyük bir özveriyle, inançla ve başarıyla yürütmüş olduğu çok çeşitli görev ve sorumluluklar, aralarında uluslararası meslek pratiği hakkında bilgi veren kitaplar olmak üzere mimarlık gündemi ve tartışmaları üzerine yaptığı nitelikli yayınlarıyla, mimarlık mesleği ve örgütlenmesi adına yapmış olduğu etkin katkıları” nedeniyle Aydan Erim’e;
“Toplum, insan ve sosyal çevre odaklı bir mimarlık pratiğini, tekil yapıdan kentsel planlamaya uzanan farklı ölçeklerde ilke edinen mesleki üretiminiz, doğal, tarihi ve yapılı çevrenin korunmasına karşı göstermiş olduğunuz özenli, duyarlı ve saygılı tasarım yaklaşımı, ‘yerel’ ve ‘geleneksel’i çağdaş bir yaklaşım içinde yorumlayan, detaylandıran ve ‘yer’e ait kılan özgün yapılarınız, mimarlığı bir kültürel üretim alanı olarak yücelten mesleki çalışmalarınız, eğitmenlik ve yazarlık katkınız, büyük bir tutku ve engin bir tevazu içinde etik değerlerden ödün vermeksizin sürdürmekte olduğunuz örnek meslek hayatınız, yapıcı, olumlu ve bilge kişiliğinizle ülkemizde mimarlık ve yapı kültürünün gelişmesine yapmış olduğunuz çok boyutlu, sürekli, üretken ve etkin katkıları” nedeniyle Ersen Gürsel’e Mimarlar Derneği 1927 Onur Üyeliği Belgesi takdim edilmiştir.
İstanbul Vefa Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1962 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. 1963-1969 yılları arasında aynı fakültenin Şehircilik Kürsüsü’nde asistan olarak görev yaptı. Akademik yaşamı boyunca tarihi çevre ve sit alanları, koruma planları, kentsel planlama konularında çalışmalar yapmıştır. Side Antik Kenti Sit Koruma Planlaması üzerine yöntem araştırması, Haliç ve Çevresi Koruma Planı üzerine yöntem araştırması, İstanbul Kent Planlaması ve Yeşil Alan düzenlemeleri, bilimsel çalışmalarının başında gelir. 1967-1968′de İspanyol Hükümeti’nin bursu ile İspanya’da bir yıllık araştırma-inceleme gezisini gerçekleştirdi.
Ersen Gürsel; 1978-1980 yılları arasında Turizm Bankası’nın İstanbul’daki proje yürütücülüğü görevini de üstlenerek, Sultanahmet ve Çevresi Düzenlemesi Projesi’ni gerçekleştirdi. 1983-1984′de Cezayir Kent Merkezi üzerine tarihi araştırmalar ve aynı kentteki turizm yerleşmeleri konusunda incelemeler yaptı. 1985′te turistik tesislerin planlaması, oteller, eğlence merkezleri, Pasifik Adaları üzerindeki turistik tesisler ve otel zincirlerini incelemek için ABD’de çeşitli geziler yaptı. 1985′te Güney İspanya sahil kentlerinde, 1986′da Ege, Yunan Adaları’ndaki turistik tesislerde, 1988-1990′da Sovyetler Birliği’nde yeni konut alanları ve turizm yerleşmeleri konularında araştırmalarda bulundu.
İTÜ Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Kürsüsü’nde Danışmanlar Kurulu üyesi oldu. Ersen Gürsel’in üye olduğu kurumlar arasında; T.M.M.O.B. Mimarlar Odası, Mimarlık Vakfı, Ulusal Ahşap Derneği ve İstanbul Serbest Mimarlar Derneği bulunuyor. 2013 yılında İstanbul Serbest Mimarlar derneğinin başkanlığına seçilmiştir. Farklı zamanlarda İTÜ ve MSÜ Mimarlık Fakültelerinde misafir öğretim üyeliği yapmakta, çeşitli ulusal proje yarışmalarında jüri üyeliklerinde bulunmaktadır. 2005 yılında Haluk Erar ile gerçekleştirdikleri İzmir Konak Meydanı ve Çevresi Düzenleme Projesi ile Aydın Doğan Vakfı Kent Mimarisi Ödülü’nü aldı.Gürsel, 1987 yılından bu yana, EPA Mimarlık ve Şehircilik Ofisi’nde çalışmalarına devam etmektedir.
1938 yılında İstanbul’da doğdu ama, ömrünün çoğu Ankara’da geçti. Kanada’da başlayıp TED Ankara Koleji’nde tamamlanan lise eğitimi sonrası ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nin ilk öğrencilerinden biri oldu ve 1960’da Lisans, 1961’de Lisans üstü programlarını tamamladı. Bir yıl, BM bursu ile özel öğrenci olarak Pennsylvania Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Kent Planlama Bölümü’nün derslerine katıldı, henüz Las Vegas yollarına düşmemiş olan Dennis Scott-Brown’un öğrencisi oldu. Çalışma yaşamına zamanın İmar ve İskan Bakanlığı’nın Bölge Planlama Dairesi’nde başladı, 1867’de öğretim görevlisi olarak ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümüne geçti. Bu göreve verilen zorunlu bir arada İzmit Belediyesi’nin Yenilikçi Yerleşim Projesi’nin müdürü olarak atandı ve o dönemin Yenilikçi Belediyecilik hareketine ilk elden tanıklık etme şansını yakaladı. Belediye bağlamlı çalışmaları daha sonra önce Ankara Büyükşehir Belediyesi Danışma Kurulu daha sonraki yıllarda da Çankaya Belediye Meclisi üyeliği ile sürdü. Bu arada iki yıl da Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nde başdramaturg olarak çalıştı. Kamudaki çalışma yaşamı Başbakanlık Çevre Müsteşarlığı, Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı olarak sona erdi. Bütün bu yıllar boyunca Mimarlar Odası Genel Merkezi, Ankara Şubesi, Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) ve Mimarlar Derneği’nde çeşitli görevler üstlendi, zaman zaman yönetim kurullarına girdi – ve her zaman, çok sevdiği mesleğine olan borcunu, becerebileceği sıradan yapıları yapmayıp, meslek için çalışarak ödediğine inandı.