Söyleşide; Akın Gökyay’ın satranca olan kişisel ilgisi ve çocukluğu ile başlayan yolculuk, satranç koleksiyonuna nasıl başladığı, koleksiyonun Guinness Rekorlar Kitabına giriş öyküsü, koleksiyonun müzeye dönüşme hikayesi, dünyadaki diğer satranç müzeleri, Türkiye’de özel müzelerin durumu ve Gökyay Vakfı Satranç Müzesinin aktiviteleri konu edilecektir.
18 Mart 1940’da Ankara’da doğdu. Ankara Gazi Lisesini bitirdikten sonra 1961/62 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Devlet Yatırım Bankası’nda şef olarak çalıştı ve bu sırada PTT Genel Müdürlüğü’nün açtığı Müfettişlik sınavını kazanarak bu müessesede Müfettiş olarak göreve başladı. 1966 yılından itibaren bir yandan mobilya imalat ve satış işleri ile uğraşırken, diğer taraftan da avukatlık stajını tamamlayarak Ankara Barosuna kayıtlı serbest avukat olarak yaşamını sürdürdü.
Nurus, Numaş, Nupa Şirketlerinden oluşan Nurus Grubu’nun ortaklarından olarak adı geçen şirketlerin Yönetim Kurulu Başkanlığını 31.03.2015 tarihine kadar sürdürdü. Akyurt Hizmet ve Eğitim Vakfının kurucuların olup, vakıfta Asbaşkan olarak görev yaptı. Türkiye Yaşlılık Konseyi Derneği Kurucusu ve Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu. Pek çok sosyal içerikli dernekte üye olarak bulunmaktadır. 43 yıllık bir birikim ile dünyanın farklı yerlerinden, farklı kültürlerden takımlarla oluşturduğu satranç koleksiyonu, 2012 yılında 412 setle Guinness Rekorlar Kitabına “Dünyanın En Büyük Satranç Koleksiyonu“ olarak girmiştir. Bu koleksiyonun aynı şekilde muhafaza edilmesi ve gelişmesi için bir vakıf yapısı altında Türkiye’nin ilk satranç müzesini kurdu. Müze dünyadaki satranç müzeleri arasında ilk üçe girmektedir.