KooperatifFatih Yavuz ve Emre Şavural (FREA), Seden Cinasal ve Ramazan Avcı (SCRA)

Tasarım Günlüğü   //  24 Ocak 2018 @ 2:30

KOOPERATİF
Birlikten kuvvet doğar mı?
Baş başa vermeyince taş yerinden kalkar mı?
Öküz ölünce ortaklık biter mi?
Mimari tasarım kolektif bir üretim süreci olarak ele alınabilir mi?

FREA

FREA Taze fikirlerin araştırılması ve keşfedilmesi hedefiyle Ankara’da kurulmuş bir mimarlık ve tasarım pratiğidir. FREA, kurucu ortakları Fatih Yavuz ve Emre Şavural’ın on yıl boyunca yürütücülüğünü yaptıkları onbir41 mimarlık deneyiminin üzerine 2013 yılında eklemlenmiş yeni bir katmandır. Genç ve yenilikçi bir mimarlık ve kentsel tasarım ofisi olarak her yeni probleme taze fikirler ve yaratıcı çözümler üretmeyi amaçlar. Kolektif üretimin gücüne inanır. Taze kalmanın yolunun mimari yarışma platformundan geçtiğine inanan ekip katıldığı mimari proje yarışmalarında 5’i Birincilik olmak üzere çeşitli derecelerde ödüller almıştır.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Mühendislik Laboratuvarları Projesi X. Ulusal Mimarlık ödüllerinde Yapı dalında aday gösterilmiş, 2014 yılında Architecture+Design Türkiye Genç mimar ödüllerinde finale kalmış ve 2017 Turgut Cansever Ulusal Mimarlık Ödülleri’nde proje dalında büyük ödülün sahibi olmuştur. Bugüne kadar çeşitli ölçeklerdeki projelerinde kullanıcı memnuniyeti ve tasarımın bulunduğu çevre ile kurduğu iletişimi önemseyen bir mimari pratiği benimsemiştir. Niteliğin nicelikten önde geldiğine inanır. Problemin salt çözümünden çok problemin dert edilmesine ve sonuç ürün kadar sürecin de niteliğine odaklanır.

SCRA

SCRA 2009 yılında Seden Cinasal ve Ramazan Avcı tarafından İzmir’de kuruldu. 2011 yılından bu yana Ankara’da faaliyet göstermektedir. Ekip bugüne değin birçok farklı ekiple çok sesli, çok aktörlü, kolektif çalışma süreçlerinde üretimlerde bulunmuştur. Katılmış olduğu ulusal yarışmalarda 5’i birincilik olmak üzere birçok ödül almıştır. 2012 yılında ulusal bir yarışma birinciliği ile başlayan Bornova Belediyesi Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi Projesi (STEB I Stüdyo Evren Başbuğ ile birlikte), “13. Ulusal Mimarlık Ödülleri” kapsamında Proje dalında ve Singapur’da düzenlenen “WAF – Dünya Mimarlık Festivali” kapsamında Geleceğin Yapıları dalında ödül adayı olarak finale kaldı. Tüm üretimlerinde amaç, her işin kendi bağlamı içinde ele alınması, araştırılması, sorgulanması ve üzerine yeni bilgi katmanları eklenmesidir.