Bellek bireyselliğimizin temelini oluşturur; geçmiş, şu an ve gelecek arasına kurulmuş bir köprü gibidir. Kimlik algısının, bir anlamda ruh sağlığının temelini oluşturan bilişsel bir süreçtir.
Bugün birbirinden farklı işlevleri içeren, farklı bellek türlerinin olduğu kabul ediliyor. Peki bellek sadece insan için mi? Malzemenin de bir belleği var mı? Değişen zamana karşın, mekânın sabit kalması uzun süreli belleğin yeryüzündeki temsilcisi midir? Yıkılan, dönüşen ve değişen her mekânın bellek üzerindeki etkileri nelerdir? Bu soruların cevaplarını merak edenleri “Muğlak Kayıplar Altındaki Belleğimiz” başlıklı konuşmaya bekliyoruz.
1975 yılında Ankara'da doğdu. 1996 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden mezun oldu. Klinik Psikoloji yüksek lisansını 1999 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde tamamladı. 2007 yılında aynı üniversitede, Deneysel Psikoloji alanında "doktor" ünvanını almaya hak kazandı. 2012 yılında doçent oldu. 2013 yılında Aile Danışmanlığı Eğitimi'ni tamamladı. 2016 yılında başladığı Sanatla Terapi ve Yaratıcılık Eğitimi'ni tamamlayarak “sanat terapisti” olmaya hak kazandı. 2014 yılından bu yana Transaksiyonel Analiz eğitimi alıyor.
A. Şebnem Soysal Acar, 1998 yılından bu yana Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda çocuk psikoloğu olarak çalışıyor. Riskli yenidoğan izlemi, bağlanma teorisi ve bağlanma teorisi temelli erken dönem anne-bebek etkileşimi, epilepside bilişsel süreçler, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu konularında çalışıyor. 2014 yılından bu yana Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde İletişim Becerileri, Gazi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde "Bireysel Ayrılıklar Psikolojisi" ve "Kitle Psikolojisi"; Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinde “Karakter Davranış Bilgisi” derslerini veriyor.
Yaptığı bireysel, kollektif çalışma ve araştırmalarla aralarında Türkiye Psikiyatri Derneği Bahar Sempozyumları Araştırma Teşvik Ödülü (2000), Türkiye Psikiyatri Derneği Prof. Dr. Mualla Öztürk Çocuk Ruh Sağlığı Ödülü (2005), XI. Ulusal Pediatrik Endokrinoloji ve Diyabet Kongresi Teşvik Ödülü (2006), Ulusal Epilepsi Kongresi Poster Bildiri İkincilik Ödülü (2012) de bulunan birçok başarıya imza attı. Ulusal ve uluslararası pediatri, psikiyatri ve psikoloji dergilerinde makaleleri yayımlandı.
“Artık R Diyebiliyorum” isimli çocuk kitabı Kök Yayıncılık’tan çıktı. Nota Bene Yayınları'ndan çıkan ve Ayşegül Çelik tarafından hazırlanan "Kadınlardan Gülümseten Öyküler: Alis Harikalar Diyarı'ndan Tüymüş Bulunuyor"a bir öyküsü ile katkı verdi. Öykü ve yazıları Meraklı Minik, Eğlenceli Bilim, Çoluk Çocuk, Öğretmen Dünyası, Amargi, Deliler Teknesi dergilerinde ve Gazete Solfasol’de yayınlandı. Beş yıldır düzenli olarak Psikeart dergisi için yazıyor. Şu günlerde yaşamın ilk altı yılında bir çocuğun ve ailesinin yaşayabileceği sorunları öykü tatında anlatan “1Çocuk 1 Sorun 1Çözüm" isimli kitabını yayına hazırlıyor. Özgür Çakır ile birlikte hazırladıkları fotoğraf şerhlerinden oluşan "Işıkla Yazdım" kitabı üzerinde çalışıyor.
TRT televizyonlarında yayınlanan birçok programa konuk olarak katıldı. TRT Okul kanalında yayınlanan "Sizinleyiz" programının bir süreliğine danışmanlığını yaptı, bazı programlarda uzman konuk olarak yer aldı. Ancak radyoda program yapmayı daha çok sevdi. Yedi yıldır birçok canlı ve kayıt programa katkıda bulunuyor. TRT1 Radyo’da yayınlanan "Çocuklarla Başbaşa", “Çocukça” ve “Paylaştıkça” ,"Çocuklar Büyürken" isimli programda dinleyicileriyle buluştu.
Olgu Psikolojik Danışma ve Aile Danışma Merkezi’nde sanat, sinema ve edebiyat söyleşileri yapıyor; terapi ve sanat ilişkisini sanatçı ve terapist konuklarıyla birlikte tartışıyor. Ayrıca Olgu çatısı altında uzmanlara ve ailelere yönelik eğitimler veriyor.